Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorYıldız, Eminetr_TR
dc.contributor.authorÇetin, Cansutr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:27Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:27Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1570
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine nutritional status and malnutrition risk among patients undergoing coronary bypass surgery at preoperative and postoperative terms via two different screening tools (Malnutrition Universal Screening Tool-MUST and Nutritional Risk Screening-NRS-2002), dietary records, blood parameters, body composition analysis (Bioelectrical Impedance Analysis-BIA). Percent body fat and fat mass decreased (p<0.001); while lean body mass and total body water increased at postoperative term compared to preoperative term (p<0.01). Energy intake, carbohydrate, protein and fat percents decreased at postoperative term compared to preoperative term (p<0.01). Serum albumin and total protein were negatively associated with malnutrition risk (p<0.05). While malnutrition risk increased according to MUST, BMI values decreased at preoperative and posterative (p<0.05). According to postoperative NRS-2002, percent body fat was higher whereas lean body mass was lower among patients at risk (p<0.01). Medium risk patients consumed less protein than low risk patients according to preoperative MUST assessment (p<0.05). Energy, carbohydrate, protein, fat intake, g/kg protein and energy intake in percent according to daily recommendation were significantly lower in patients under malnutrition risk according to NRS-2002 (p<0.01). Malnutrition screenig tools as well as food consumption, body composition, blood parameters should be taken into consideration in terms of determination of malnutrition risk among patients undergoing coronary bypass surgery.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectCoronary bypass surgerytr_TR
dc.titleKoroner Bypass Ameliyatı Geçiren Hastalarda Beslenme Durumu ve Malnutrisyon Riskinin Saptanmasıtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis
dc.callno2014/1549tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetBu çalışmanın amacı, hastanede yatan ve koroner bypass ameliyatına girecek hastaların (n=107), ameliyat öncesi (preoperatif) ve ameliyat sonrası (postoperatif) dönemde uygulanan tarama yöntemleri (Malnutrisyon Universal Tarama Aracı-MUST ve Nutrisyonel Risk Taraması-NRS-2002), besin tüketim kayıtları, kan bulguları ve vücut bileşimi analizleri (Biyoelektrik İmpedans Analizi-BIA yöntemiyle) ile beslenme durumu ve malnutrisyon riskini saptamaktır. Katılımcıların postoperatif dönemde preoperatif döneme göre yağ yüzdesi ve kütlesi azalmış; yağsız kütle ve vücut suyu artmıştır (p<0.001). Enerji, karbonhidrat, protein ve yağ yüzdeleri postoperatif dönemde preoperatif döneme göre azalmıştır (p<0.01). Kanda albumin ve total protein değerlerinin malnutrisyon riski arttıkça azaldığı gözlenmiştir (p<0.05). MUST değerlendirmelerine göre malnutrisyon riski arttıkça, hem preoperatif hem postoperatif dönemde BKİ değerlerinde düşme gözlenmiştir (p<0.05). Postoperatif NRS-2002 değerlendirmesine göre, risk altında olanların olmayanlara göre yağ yüzdesi daha yüksek; yağsız kütlesi daha düşüktür (p<0.01). Preoperatif MUST değerlendirmesine göre orta riskteki bireylerin, düşük riskteki bireylere göre daha az protein tükettikleri gözlenmiştir (p<0.05). NRS-2002 değerlendirmesine göre preoperatif ve postoperatif dönemde malnutrisyon riskinde olanların olmayanlara göre aldıkları enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarları, g/kg protein ve enerji karşılama yüzdeleri daha düşüktür (p<0.01). Koroner bypass ameliyatına giren hastalarda malnutrisyon riskinin saptanmasında kullanılacak tarama araçlarıyla birlikte, hastaların besin tüketim durumları, vücut kompozisyonları ve kan bulguları da göz önünde bulundurulmalıdır.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster