dc.contributor.advisor | Yıldız, Emine | tr_TR |
dc.contributor.author | Çetin, Cansu | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:27Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:27Z | |
dc.date.issued | 2014 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1570 | |
dc.description.abstract | The aim of this study
was to determine nutritional status and malnutrition risk among patients
undergoing coronary bypass surgery at preoperative and postoperative terms via
two different screening tools (Malnutrition Universal Screening Tool-MUST and
Nutritional Risk Screening-NRS-2002), dietary records, blood parameters, body
composition analysis (Bioelectrical Impedance Analysis-BIA). Percent body fat and
fat mass decreased (p<0.001); while lean body mass and total body water increased
at postoperative term compared to preoperative term (p<0.01). Energy intake,
carbohydrate, protein and fat percents decreased at postoperative term compared
to preoperative term (p<0.01). Serum albumin and total protein were negatively
associated with malnutrition risk (p<0.05). While malnutrition risk increased
according to MUST, BMI values decreased at preoperative and posterative (p<0.05).
According to postoperative NRS-2002, percent body fat was higher whereas lean
body mass was lower among patients at risk (p<0.01). Medium risk patients
consumed less protein than low risk patients according to preoperative MUST
assessment (p<0.05). Energy, carbohydrate, protein, fat intake, g/kg protein and
energy intake in percent according to daily recommendation were significantly
lower in patients under malnutrition risk according to NRS-2002 (p<0.01).
Malnutrition screenig tools as well as food consumption, body composition, blood
parameters should be taken into consideration in terms of determination of
malnutrition risk among patients undergoing coronary bypass surgery. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Coronary bypass surgery | tr_TR |
dc.title | Koroner Bypass Ameliyatı Geçiren Hastalarda Beslenme Durumu ve Malnutrisyon Riskinin Saptanması | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | |
dc.callno | 2014/1549 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışmanın amacı,
hastanede yatan ve koroner bypass ameliyatına girecek hastaların (n=107), ameliyat
öncesi (preoperatif) ve ameliyat sonrası (postoperatif) dönemde uygulanan tarama
yöntemleri (Malnutrisyon Universal Tarama Aracı-MUST ve Nutrisyonel Risk
Taraması-NRS-2002), besin tüketim kayıtları, kan bulguları ve vücut bileşimi
analizleri (Biyoelektrik İmpedans Analizi-BIA yöntemiyle) ile beslenme durumu ve
malnutrisyon riskini saptamaktır. Katılımcıların postoperatif dönemde preoperatif
döneme göre yağ yüzdesi ve kütlesi azalmış; yağsız kütle ve vücut suyu artmıştır
(p<0.001). Enerji, karbonhidrat, protein ve yağ yüzdeleri postoperatif dönemde
preoperatif döneme göre azalmıştır (p<0.01). Kanda albumin ve total protein
değerlerinin malnutrisyon riski arttıkça azaldığı gözlenmiştir (p<0.05). MUST
değerlendirmelerine göre malnutrisyon riski arttıkça, hem preoperatif hem
postoperatif dönemde BKİ değerlerinde düşme gözlenmiştir (p<0.05). Postoperatif
NRS-2002 değerlendirmesine göre, risk altında olanların olmayanlara göre yağ
yüzdesi daha yüksek; yağsız kütlesi daha düşüktür (p<0.01). Preoperatif MUST
değerlendirmesine göre orta riskteki bireylerin, düşük riskteki bireylere göre daha az
protein tükettikleri gözlenmiştir (p<0.05). NRS-2002 değerlendirmesine göre
preoperatif ve postoperatif dönemde malnutrisyon riskinde olanların olmayanlara
göre aldıkları enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarları, g/kg protein ve enerji
karşılama yüzdeleri daha düşüktür (p<0.01). Koroner bypass ameliyatına giren
hastalarda malnutrisyon riskinin saptanmasında kullanılacak tarama araçlarıyla
birlikte, hastaların besin tüketim durumları, vücut kompozisyonları ve kan bulguları
da göz önünde bulundurulmalıdır. | tr_TR |