Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPekcan, Güldentr_TR
dc.contributor.authorFırıncıahmetoğlu, Eda Simdentr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:27Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:27Z
dc.date.issued2013tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1562
dc.description.abstractThe aim of the survey is to find the effect of consuming carob flour on the blood lipid profile in adults. A total of 20 adults (35-60 years old, 10 male and 10 female), with high triglycerides (360 mg/dL), and/or total cholesterol (200 mg/dL), and body mass index (BMI) above 25 kg/m2 with no diet-related chronic diseases, not consuming alcoholic drinks, not smoking and using medicines regularly, not taking food supplements during the last year were included in the study. Subjects consumed carob flour for 2 months, for 10 g/day. At the beginning of the study, dietary intake recalls were determined for 2 consecutive days (one day of a week and a weekend) and biochemical measures were assessed for three times (at the beginning, first month and second month). Out of total, 80.0% of females and 70.0% of males were classified as overweight according to BMI and 40.0% of males and 80.0% of females were found physically inactive (p>0.05). Total fat, monounsaturated fatty acids (MUFA) and total cholesterol intakes of males were higher than females during the weekends (p<0.05). Dietary fiber intakes were higher during the week, both in males and females (p>0.05). Daily carob flour consumption reduced total cholesterol level by 7.89±13.03% in the first month and 13.72±13.36% in the second month (p<0.01). Also statistically significant decrease was determined in total serum lipids by 14.89±16.09% (p<0.01). Significant decrease in serum triglycerides level was determined in males but not in females (p>0.05). Low density lipoprotein (LDL) cholesterol levels were decreased (Both gender: 1st month: 8.90±23.25% and 2nd month 13.09±14.77%; males: 13.27±17.34%; females: 12.90±12.63%) (p<0.05). No significant differences were found in high density lipoprotein (HDL) cholesterol, LDL/HDL cholesterol ratio, Apo A-1 levels increased only in females (p<0.05). No significant changes were determined in Apo B-100 and total serum bilirubin levels (p>0.05). Carob flour caused reduction in blood lipids and could be used for the control.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectCarob flourtr_TR
dc.titleErişkinlerde Keçiboynuzu Ununun Kan Lipit Profiline Etkisitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2013/734tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetBu araştırma, erişkinlerde keçiboynuzu ununun kan lipit profiline etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Kronik hastalığı ve gebelik durumu olmayan, alkol ve/veya sigara tüketmeyen, sürekli ilaç ve son bir yıldır vitamin ya da mineral desteği kullanmayan, trigliserit düzeyi 360 mg/dL’den ve/veya toplam kolesterol düzeyi 200 mg/dL’den, beden kütle indeksi (BKİ) ise 25 kg/m2’den yüksek 20 gönüllü erişkin (35–60 yaş, 10 erkek ve 10 kadın) kapsamına alınmıştır. Bireylerin 2 ay süre ile her gün 10 g keçiboynuzu unu tüketmeleri sağlanmıştır. Araştırmanın başında, bireylerden 2 günlük (bir gün hafta içi ve bir gün hafta sonu) besin tüketim kayıtları ve araştırmanın başında, 1. ve 2. ayın sonunda kan örneği alınmıştır. BKİ sınıflamasına göre erkeklerin %70.0’i ve kadınların %80.0’i hafif şişmandır. Fiziksel aktivite düzeylerine (PAL) göre erkeklerin %40.0’ı, kadınların ise %80.0’ı hafif derecede aktiftir. Hafta sonu diyetle yağ, tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve kolesterol alımı erkeklerde kadınlara göre daha yüksektir (p<0.05). Diyetle posa alımı her iki cinsiyet için de hafta içi daha yüksektir (p>0.05). Keçiboynuzu unu tüketmeye başladıktan sonra bireylerin toplam kolesterol düzeyinde 1. ayda %7.89±13.03, 2. ayda ise %13.72±13.36 azalma saptanmıştır (p<0.01). Toplam lipit düzeyinde ise başlangıca göre %14.89±16.09 azalma belirlenmiştir (p<0.01). Erkeklerin trigliserit değeri başlangıca göre daha düşük belirlenirken (p<0.05), kadınlarda ise önemli bir değişim gözlenmemiştir. Düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol düzeyinde önemli azalma (Her iki cins: 1. ay: %8.90±23.25; 2. ay: 13.09±14.77; Erkek:%13.27±17.34; Kadın:%12.90±12.63) saptanmıştır (p<0.05). Bireylerin yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol düzeyi ile LDL/HDL ölçümleri arasında önemli fark saptanmamıştır (p>0.05). Başlangıca göre kadınların 1. ay ve 2. ay Apo A-1 ölçümlerinde artış olurken (p<0.05), erkeklerde değişiklik olmamıştır (p>0.05). Her iki cinsiyette de başlangıç, 1. ay ve 2. ay Apo B-100 ve serum total bilirubin ölçümleri arasında önemli değişim gözlenmemiştir (p>0.05). Keçiboynuzu unu kan lipitlerini düşürmede etkin bulunmuştur.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster