Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorMercanligil, Seyit Mehmettr_TR
dc.contributor.authorÇanga, Nuraytr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:25Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:25Z
dc.date.issued2013tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1542
dc.description.abstractResearch was planned to examine the effects of intensive chemotherapy treatment for solid tumor children on their nutrition,taste and food aversion.Malnutritioned patients increased from 26.7% before 1st course to 42.68% after 3rd course.Increase in lean body mass has been recored in period between end of 2nd and before of 3rd course(p 0.05).MUAC(p 0.05)decreased after courses.Their BMI,MUAC and TSF Z scores increased(p 0.05)in nontherapic period.Their body weight decreased after courses(p 0.05).Change in taste and appetite has been seen all courses.Increase in anorexia has been detected in end of all courses by Peds-PAACT(p 0.05).Skipping meal increased with course and breakfast was the most common.Egg was so common in terms of development of food aversion.Increase in sweet treshold and decrease sour bitter treshold are important before 3rd course(p 0.05).In conclusion,taste have been changed and they have lost weight during chemotherapy.In nontherapic period,they recovered it.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectChemotherapytr_TR
dc.titleSolid Tümörlü Çocuklarda Kemoterapiye Bağlı Tat Değişimi ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesitr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2013/430tr_TR
dc.contributor.departmentoldBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetÇalışma solid tümörlü çocuklarda,yoğun kemoterapinin beslenme durumu ile tat değişimi ve besin reddi gelişimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. BKİ ye göre 1.kür öncesinde malnutrisyonlu hasta oranı %26.7, 3.kür sonrası %42.68 olmuştur. İkinci kür sonrası 3.kür öncesi yağsız vücut kütlesi artmıştır.Kür sonralarında ÜOKÇ de düşüş belirlenmiştir.Hastaların kür almadığı dönemlerde BKİ,ÜOKÇ ve TDKK Z skorları artmıştır.Vücut ağırlığı,kür sonralarında düşmüştür.Tüm kürlerde tat değişimi yaşanmış,iştah azalmıştır.Peds-FAACT ölçeğine göre kür sonralarında, hastaların iştahsızlık durumu artmıştır.Öğün atlama kür sayısıyla artmış,en sık kahvaltı atlanmıştır. Yumurta en sık besin reddi gelişen besindir.Üçüncü kür öncesi ve sonrası tatlı tat eşiğinde artış ile ekşi ve acı tat eşiğindeki düşüş önemlidir.Sonuç olarak,hastaların tat eşikleri kür dönemlerinde değişmiş,hastalar kilo kaybetmiş,evdeki dönemlerde ise bu kayıplar karşılanmıştır.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster