dc.contributor.advisor | Gökmen Özel, Hülya | tr_TR |
dc.contributor.author | Ergun, Reyhan | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2015-10-14T13:32:25Z | |
dc.date.available | 2015-10-14T13:32:25Z | |
dc.date.issued | 2014 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11655/1538 | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to assess the glycemic
index of frequently consumed bread types in Turkey. 10 adult healthy volunteers
aged between 19 and 35 years (27.1±2.7 years), not having any metabolism and/or
endocrinology related disease included. The mean body mass index was 21.5±2.1
kg/m² (between 18.0-24.9 kg/m²). All subjects consumed bread types and glycemic
indexes were assessed after 12 hrs starvation in weekly intervals and their capillary
blood glucose were measured in 15 minutes intervals during 2 hours. Glycemic
indexes of bread types calculated depending on glucose are like shown here from
high to low: hazelnut bread (74.8), bazlama (70.2), medical (gluten free) bread
(67.1), white bread (64.8), bagel (60.0), bread with ruşeym (54.1), ciabatta (54.0),
rye bread (52.2), whole wheat bread (51.3), stone mill bread (45.7) and village bread
(42.0). Upon the other reference nutrien-white bread, the calculated glycemic index
of some breads are like shown from high to low: hazelnut bread (115.6), bazlama
(108.5), medical (gluten free) bread (103.3), bagel (92.5), bread with ruşeym (84.1),
ciabatta (83.5), rye bread (80.4), whole wheat bread (77.6), stone mill bread (68.8)
and village bread (65.1). According to the taxonomy of glycemic index, hazelnut
bread and bazlama are classified as high glycemic index (>70), medical bread, white
bread and bagel are classified in the medium glycemic index (55-70), bread with
ruşeym, ciabatta, rye bread, whole wheat bread, stone mill bread and village bread
are qualified in low glycemic (<55) index in respect of glycemic index. When the
amount of fiber gets higher, than the glycemic index of foods get higher too. In a
healty nutrition the glycemic index of food should have taken care of while the
foods are chosen. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Glycemic index | tr_TR |
dc.title | Türkiye'ye Özgü Bazı Ekmek Türlerinin Glisemik İndeks Değerlerinin Saptanması | tr_TR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | |
dc.callno | 2014/1553 | tr_TR |
dc.contributor.departmentold | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | tr_TR |
dc.description.ozet | Bu çalışmanın
amacı, ülkemizde sıklıkla tüketilen bazı ekmek türlerinin glisemik indeks değerlerini
saptamak ve bu alanda yapılan çalışmalara katkı sağlamaktır. Çalışmaya yaşları 19-
35 yıl arasında (27.1±2.7 yıl), beden kütle indeksleri 21.5±2.1 kg/m², (18.0-24.9
kg/m²) olan, hiçbir metabolik ve endokrin hastalığı bulunmayan 10 yetişkin gönüllü
birey katılmıştır. Bireylere birer hafta aralıklarla, 12 saatlik açlık sonrasında referans
besin olarak glukoz ve beyaz ekmek, test besini olarak 50 g sindirilebilir CHO içeren
10 farklı ekmek türü verilmiş ve 0, 15, 30, 45, 60, 90 ve 120. dakikalarda kapiller
kan glukozu ölçümleri yapılmıştır. Ekmeklerin glukoza göre glisemik indeks
değerleri büyükten küçüğe sırasıyla fındıklı ekmek (74.8), bazlama (70.2), tıbbi
(glutensiz) ekmek (67.1), beyaz ekmek (64.8), simit (60.0), ruşeymli ekmek (54.1),
cabata ekmek (54.0), çavdarlı ekmek (52.2), kepekli ekmek (51.3), taş değirmeni
ekmeği (45.7) ve köy ekmeği (42.0) bulunmuştur. Beyaz ekmeğe göre glisemik
indeks değerleri ise büyükten küçüğe, fındıklı ekmek (115.6), bazlama (108.5), tıbbi
(glutensiz) ekmek (103.3), simit (92.5), ruşeymli ekmek (84.1), cabata ekmek (83.5),
çavdarlı ekmek (80.4), kepekli ekmek (77.6), taş değirmeni ekmeği (68.8) ve köy
ekmeği (65.1) bulunmuştur. Fındıklı ekmek ve bazlama yüksek glisemik indeksli
(>70), tıbbi ekmek, beyaz ekmek ve simit orta glisemik indeksli (55-70), ruşeymli
ekmek, cabata ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, taş değirmeni ekmeği ve köy
ekmeği ise düşük glisemik indeksli (<55) grupta yer almıştır. Ekmeklerin içerdiği lif
miktarı arttıkça glisemik indeks değerleri azalmıştır. Sağlıklı beslenmede, besin
tercihi yaparken glisemik indeks değerlerinin önemli olduğu unutulmamalıdır. | tr_TR |