Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNurşen Başaran, A.tr_TR
dc.contributor.authorHameed, Hasantr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T12:29:40Z
dc.date.available2015-10-14T12:29:40Z
dc.date.issued2014tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1136
dc.description.abstractPhenolic compounds, one of the most widely occurring groups of phytochemicals, play an important role in the growth and reproduction of plants, providing protection against pathogens and predators, also contributing towards the colour and sensory characteristics of fruits and vegetables. In humans, it is also suggested to have antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial, anticancer, and cardioprotective effects. Sinapic acid is a small naturally occurring hydroxycinnamic acid derivative. It is a phenolic compound and a member of the phenylpropanoid family which are assumed as therapeutically beneficial and generally non-toxic. Sinapic acid can be found in wine, vinegar, cereals, roasted coffee, green vegetables, and many other fruits. Since the data about the cytotoxicity and genotoxicity of sinapic acid is limited, in this study, the cytotoxic properties of sinapic acid were examined in different cell lines such as V79 and HeLa by neutral red uptake and 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)2,5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) assays and also the genotoxic/antigenotoxic activities of sinapic acid were evaluated by using Comet assay (single cell gel electrophoresis) and micronucleus test in the lymphocytes and V79 cells. According to the results of this study, sinapic acid exerted different cytotoxic effects in the different cell types and at the concentrations below IC50 values, sinapic acid alone did not induce genotoxic damage. Sinapic acid also reduced the H2O2- and MMC-induced DNA damage at the non-cytotoxic concentrations.tr_TR
dc.language.isoentr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectDNA hasarıtr_TR
dc.subjectDNA damage
dc.subjectElektroforez
dc.subjectElectrophoresis
dc.subjectFenolik bileşikler
dc.subjectPhenolic compounds
dc.subjectFenoller
dc.subjectPhenols
dc.subjectGenotoksisite
dc.subjectGenotoxicity
dc.subjectMikroçekirdek
dc.subjectMicronucleus
dc.subjectSinapik asit
dc.subjectSinapic acid
dc.subjectSitotoksisite
dc.subjectCytotoxicity
dc.titleEvaluation of Cytotoxic and Genotoxic Properties of Sinapic Acidtr_TR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesistr_TR
dc.callno2014/1456tr_TR
dc.contributor.departmentoldFarmasötik Toksikoloji Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetEn yaygın görülen fitokimyasal madde gruplarından biri olan fenolik bileşikler, meyve ve sebzeleri asalak ve patojenlere karşı korumanın yanı sıra, renk ve duyusal özelliklerine de katkıda bulunarak, bitkilerin üreme ve büyümesinde önemli bir rol oynarlar. İnsanlarda da fenolik bileşiklerin antioksidan, antiinflamatuvar, antimikrobiyal, kalp koruyucu ve antikanser etkileri olduğu iddia edilmektedir. Sinapik asit doğal olarak oluşan ufak bir hidroksisinamik asit türevidir. Sağlığa faydalı ve genel olarak toksik olmadığı varsayılan fenilpropanoid ailesinden bir fenolik bileşiktir. Tahıl, kavrulmuş kahve, sirke, şarap, yeşil sebze ve diğer pek çok meyvede bulunabilir. Sinapik asidin sitotoksisitesi ve genotoksisitesi hakkında yeterli veri bulunmadığından bu çalışmada, sinapik asidin sitotoksik özellikleri V79 ve HeLa gibi farklı hücre tiplerinde Nötral Kırmızı Alımı ve 3-(4,5-dimetiltiyazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) yöntemleri ile ve genotoksik/antigenotoksik etkinliği V79 hücrelerinde ve lenfositlerde Komet (Tek hücre jel elektroforezi) ve Mikroçekirdek yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre sinapik asit farklı hücre tiplerinde farklı sitotoksik etkiler göstermiş ve IC50 değerlerinin altındaki konsantrasyonlarda tek başına genotoksik hasar oluşturmamıştır. Ayrıca sitotoksik olmayan konsantrasyonlarda H2O2 ve mitomisin C'nin oluşturduğu DNA hasarını azaltmıştır.tr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster